Hva er psyllium?
Psyllium er et naturlig fibertilskudd som utvinnes fra skallet på frøene fra Plantago ovata-planten. Det er kjent for sitt høye innhold av løselige fibre som hjelper til med å regulere fordøyelsen og støtte tarmhelsen. Psyllium brukes ofte i glutenfri baking og kan bidra til å forbedre konsistensen i brød og bakverk.
Er fiberhusk og psylliumfrø det samme?
Fiberhusk er en betegnelse på psylliumfrøskall og er akkurat det samme. Forskjellen ligger ofte i markedsføring og merkevare.
Hva er psylliumfrøskall bra for?
Psylliumfrøskall er rikt på fiber og er derfor gunstig for å forbedre tarmhelsen, forebygge forstoppelse og balansere blodsukkernivået. Det kan også bidra til å redusere kolesterolnivået og fremme en sunn vekt.
Ulike typer psylliumfrøskall
Psylliumfrø kommer i ulike varianter og selges både som hele og knuste frø. Det finnes også lyse og mørke frø, som er to forskjellige typer psyllium med lignende egenskaper. Den vanligste typen, som også kalles fiberhusk eller huskfiber, er den lyse, som er malt ned til et fint pulver.
Psyllium husk er en kilde til fiber
Fiber er en type karbohydrat som er viktig for at tarmene skal fungere normalt. Fiberrike matvarer hjelper også til med å skape en større metthetsfølelse, noe som kan redusere småspising og på den måten bidra til vektnedgang.
Andre kilder til fiber
Fiber finnes naturlig i flere matvarer. Om du vil øke fiberinntaket ditt, kan det derfor være lurt å spise mer av matvarer som:
- Frukt og grønnsaker
- Linser og bønner
- Rotgrønnsaker
- Fullkornsvarianter av brød, pasta, ris og gryn
Å tilsette psylliumfrøskall i grøt, matlaging, smoothies og baking kan også bidra til at du når det anbefalte daglige inntaket på 25–35 gram fiber per dag for voksne.