Jod er mineral som er svært viktig for at kroppen skal kunne ivareta normal hormonproduksjon. Normalt sett får vi i oss det vi trenger av vitaminer og mineraler gjennom maten vi spiser, men i mange tilfeller kan det anbefales å ta tilskudd.
Hva er jod?
Jod er et mineral som i sin naturlige form opptrer som lilla eller brune krystaller. Naturlig finner man det i form av jodsalt i sjøvann, og en tradisjonell metode for å fremstille økologisk jod har vært å brenne tørket tang og tare. Det brukes også i antiseptisk væske til å rense sår, siden det har svært gode bakteriedrepende egenskaper. Jodmangel er ganske vanlig, og særlig i den tredje verden får mange i seg for lite jod. Mangel på jod gjør at skjoldbruskkjertelen ikke fungerer normalt, og man kan utvikle struma, en tilstand hvor halsen sveller opp. Om du spiser lite fisk og meieriprodukter, eller om du er gravid, kan vi i Bodystore anbefale deg å ta jod tilskudd.
Jod i maten
Naturlig jod finnes stort sett i fisk og sjømat, men om du spiser mye meieriprodukter vil du også få i deg en del. Mangel på jod i mat kan gjøre at små barn får forsinket mental utvikling, og om man har et vegansk kosthold er kosttilskudd med jod absolutt å anbefale. De fleste multivitaminer som også inneholder mineraler har jod i seg, og det er vanlig at bordsalt blir tilsatt jod. Nivået her er likevel ganske lavt, og da er det bedre å være på den sikre siden. Ved å ta tilskudd sikrer du at skjoldbruskkjertelen produserer hormoner på riktig vis, og du kan unngå hovne lymfeknuter og følelsen av å være slapp og sliten.