Har du lyst på en god kopp te? Da kan du bruke naturens spiskammer og lage deg en deilig varm kopp med avkok av denne spennende soppveksten.
Har du lyst på en god kopp te? Da kan du bruke naturens spiskammer og lage deg en deilig varm kopp med avkok av denne spennende soppveksten.
Kjært barn har mange navn …
Noe som virkelig kan stemme for denne spennende soppveksten. I Norge heter den egentlig kreftkjuke - men kalles ofte chaga. I Kina kalles den for «plantenes konge», og i Japan går den under kallenavnet «skogens diamant». Disse betegnelsene har nok mest med soppens egenskaper å gjøre – og har trolig ikke noe med verken utseendet eller voksemåten å gjøre. Den er nemlig ikke særlig pen å se på – og faktisk er den en «parasittvekst» som vokser på bjørketrær. Men det antas at soppen faktisk kan være nyttig for treet den vokser på!
Hva er chaga kjent for?
Chaga har en lang historie innenfor folkekultur og har blitt brukt i mange århundrer i både Norge og resten av verden. Den har blitt brukt som både tinktur, sirup og avkok i form av te med forskjellige formål. Både nordamerikanske befolkningsgrupper, russere og kinesere er blant dem som har gledet seg over chagaens mange egenskaper, og her hos oss kjenner vi den først og fremst som en soppvekst som tradisjonelt har vært mye brukt til ting som brygg, tinkturer og lignende.
Avkok av chagasoppen har for eksempel vært brukt som:
Soppen har faktisk også vært brukt som et populært hjelpemiddel for å tenne bål. Tørket chaga brenner lett og egner seg dermed ypperlig som tennbriketter! Men vår Superfruit Chaga er altså først og fremst beregnet til te.
Kan kreftkjuke virkelig spises?
Både ja og nei. Det er vel ikke å anbefale å spise den, akkurat, for konsistensen er omtrent «uspiselig», og den smaker ikke spesielt gastronomisk ... Men, tørket og pulverisert chaga er utmerket å lage te av og blir stadig mer populært blant alle som er interessert i å bruke naturens spiskammer i hverdagen.
Praktisk i pulverform
Chaga er ikke så lett å finne ute i naturen, og bare det å få den av treet kan være en liten utfordring i seg selv. Da er det mer praktisk å kjøpe Superfruit Chaga i ferdig oppmalt pulverform!
Et tips er å lage et oppkok av Superfruit Chaga som du avkjøler og har i smoothies, supper, grøt eller yoghurt.
Bruk: Hell kokende vann over ønsket mengde pulver og la det hele trekke i noen minutter. Når pulveret først er i vannet, bør det ikke koke.
Næringsdeklarasjon per 100 g:
Vitamin B1 (Tiamin) 0,18 mg av 2 g (DRI 16%)
Ingrediensfortegnelse: Økologisk tepulver fra svart kreftkjuke/chagasopp.
Oppbevaring: Oppbevares tørt og i romtemperatur. Bør ikke stå lagret i direkte sollys.
SE-EKO-03
EU-jordbruk